Eski Çin tıbbının, eski Hint tıbbından kaynaklanıp etkilendiği kabul edilir. Çin tıbbında en eski dönem olarak ancak M.Ö. 2900 yıllarına kadar gidebilmektedir.Geleneksel Çin tıbbının uğraş alanları: Herboloji, akupunktur, akupressure, yakı, zihin-vücut terapisi, diyet terapisi, hacamat ve masaj. Yerel halkta görülen hastalıkların tanımlanması ve tedavisi üzerine bilgiler vardır. Bir örnek olarak ‘sifilis’ verilebilir. Sifilis tedavisi için gümüş nitrat uygulaması bu dönemde görülüp diğer uygarlıklara da yayılmıştır. Pulsasyon ile dil, göz ve yüzdeki değişikleri analiz edip hastalıklarla eşleştirmişlerdir.
Çin tıbbı kozmos ile iç içedir. Wuxing kuramı’nda yer alan 5 element Çin tıbbının temelini Ying-Yang felsefesi ile birlikte oluşturmaktadır. Taocu felsefenin klasik metni Tao Te Ching‘in 42. bölümünde yin ve yang’den bahsedilmektedir.Beş element hem evrenin hem de insan bedeninde de yer alan kurucu, yönlendirici, dönüştürücü unsurlardır. Bu felsefelerin etkisini ayrıca eski Çin tıbbı anatomisinde de görmekteyiz.
Beş element (Wuxing) kuramı:
· Ateş
· Toprak
· Su
· Metal
· Ağaç
Yin-Yang
Her şey birbirini tamamlayan bu iki karşıt kutuptan oluşur. "Bu iki evrensel enerji doğada olduğu kadar bedenlerimizde de sağlıklı olma durumunda dengeli bir şekilde yer almaktadır. Yani aslında kozmos ile insan bir bütündür anlayışı ile evrenin de aslında insanın bir parçası olduğu savında temellendirmişlerdir yaklaşımlarını.
AKUPUNKTUR ve ANATOMİ
Eski Çin tıbbında anatomi bilgisinin sistematiği yoktur ve anatomi bilgisi muhakeme ve varsayım üzerine kurulmuştur, fakat akupunktur uygulaması ile bazı anatomik bilgilerin elde edilmesine yol açmıştır. Akupunktur: Vücudun belirli bölgelerine iğne batırma yolu aracılığı ile yapılan tedavi uygulamasıdır. Akus , ‘iğne’ demektir ve punktura, ‘batırmak’ demektir. Akupunkturda kullanılan 365 beden noktası vardır. Organların merkezi sinir sistemine olan sinir iletiminin, deride ilişkili bölgelerle olan bağlantısını hedefleyen bu tedavide, sinir iletimine yapılacak müdahale ile tedavinin sağlanacağı varsayılır. Bu tedavi tekniğine göre organ yapısı ikiye ayrılır. Yumuşak ve boşluklu organlar iki major gruptur. Yukarıdaki tabloda bahsedilen ‘Yin’ grubundaki organ örnekleri yumuşak organlardır. ‘Yang’ grubundaki organ örnekleri ise boşluklu organlardır.
Huang Fumi ;akupunktur, acupressure ve yakı tedavilerine ilişkin ilk başvuru kılavuzunu ve ‘Akupunktur ve Yakının Sistematik Klasiği’ kitabını yazmıştır. Ayrıca, insan vücudundaki Qi (enerji) akışının yaklaşık 350 farklı basınç noktası ve meridyenini nasıl tedavi edilebileceğini tanımlamıştır.
KAYNAKÇA:
· Antikçağdan Rönesansa Anatominin Kısa Tarihi,Prof.Dr. Gürsel Ortuğ
· Sarı N., Altıntaş A., Tıp Tarihi Ve Tıp Etiği Ders Kitabı, Cerrahpaşa Tıp, İstanbul, 2007
Yazan: Elif Cengiz
Comments