top of page

DÜNYA ANATOMİ MERKEZLERİ

Stanford Üniversitesi Anatomi Laboratuvarı

     Klinik anatomiyi iyi bir şekilde özümsemek kesinlikle iyi bir laboratuvar eğitiminden geçer. Stanford Üniversitesi bu anlayış ile anatomi laboratuvarlarını, modern çağın getirdiği en gelişmiş teçhizatlarla donatmıştır. Böylelikle anatomi eğitimini her yolla desteklemektedir. Bu laboratuvarda: cerrahi beceri eğitimi, araştırma ve geliştirme olanakları ve laboratuvar becerileri verilmektedir.

     Teknolojinin eğitimde önemli bir yeri olduğunu savunan üniversite, diseksiyon laboratuvarlarını da anatomi çalışmalarını gözde canlandırmayı kolaylaştıracak teknolojik aletlere yer vermektedir. Ve ayrıca; Bio beceri laboratuvarları (biyomedikal ile anatomi çalışmalarının beraberce yürütüldüğü laboratuvarlar), anatomi kütüphanelerinde son teknolojik teçhizatlar bulunmaktadır. ‘Anatomical Gift Program’adı altında anatomik eğitimler ve çalışmalar için donör kabul eden program da ayrıca yer almaktadır.

Heidelberg Üniversitesi Kadavra Laboratuvarı

     Sağlık çalışanlarının kadavra üzerinde çalışmasını kolaylaştıran Heidelberg Üniversitesi, dünyadaki diğer üniversitelerde dahi yaygın olmasa bile lisan öğrencilerine de kadavra üzerinde ayrıntılı çalışma olanakları sunmaktadır. ‘The George Barlow Body Donor Lab’, Heidelberg Üniversitesinde kadavra ile çalışmak için eşsiz imkanlar sunmaktadır. Kadavra Laboratuvarının son teknolojik teçhizatlarından birkaçı:

     Aşağıya doğru çekim masaları, laboratuvar havalandırmasına bağlanır ve dumanları delikli masadan aşağı çeker. Bu, öğrencilerin kimyasal dumana maruz kalmasını önemli ölçüde azaltır.
•  Tekerlekli kafeterya masaları ve sandalyeleri, oturarak çalışmadan kadavra üzerinde çalışmaya sorunsuz geçişler için kolayca dönüştürülür.
•  Modeller, röntgenler, otopsi testereleri ve diğer diseksiyon araçları ek deneyim ve çalışma fırsatları sağlar.

     Laboratuvarda her yıl biri değiştirilen üç donör organı (erkek ve kadın) bulunmaktadır. Laboratuvar ‘insan osteolojisini’ incelemek için kullanılan birkaç eklemli ve eklemsiz gerçek insan iskeletine sahiptir. Öğrenciler, öğrenmeyi desteklemek için laboratuvar eğitimi sırasında gözden geçirilebilecek korunmuş hayvan organlarına (gözler, beyinler, kalpler) da kolaylıkla erişebilirler.

Heidelberg2.png
Rhoton lab1.png

Dr. Albert L. Rhoton Nöromikroanatomi  Laboratuvarı

     H Dr. Rhoton's Lab'de gerçekleştirilen ve mikronörocerrahi anatomisi üzerine 500'den fazla yayınla temsil edilen çalışma, dünya çapında beyin cerrahisi tedavisinin seviyesinin geliştirilmesine çok büyük katkıda bulundu. Yazarlar, 40 yılı aşkın süredir laboratuvarın gelişimini ve faaliyetlerini gözden geçirip hakkında makaleler yazdılar. Bu alanın kurucusu ve lideri olan Dr. Albert L. Rhoton Jr., yaşamı boyunca büyük bir yaratıcılık ve ustalık sergilemiştir. Kendisini, yayınlanan makalelerinin kalitesini artırmak için yüksek çözünürlüklü fotoğraflar ve slaytlar kullanarak çalışma metodolojisini mükemmelleştirmeye adadı. 

      Mikronöroanatomi araştırma görevlileri, tıbbi illüstratörler, laboratuvar müdürleri ve sekreterlerden oluşan “laboratuvar ekibi”, 160'tan fazla mikronörocerrahi anatomi projesini tamamlamak için anatomik çalışma yöntem ve tekniklerini geliştirmek için liderliği altında birlikte çalıştı. Tıbbi illüstratörler, bilgisayar teknolojilerini ve entegre sanat ve bilimi mikronörocerrahi anatomi alanında uyarladılar.

     Dr. Rhoton'un arkadaşları, 40 yıllık bir süre boyunca; renk enjekte etme yöntemleri geliştirdiler ve cerrahi yaklaşımları gözden geçirip geliştirmek ve aletleri yenileyip ameliyatlara en uygun biçime sokmak için birçok proje yürüttüler.

     Rhoton's Lab, mikrocerrahi eğitim merkezinin yanı sıra dünyaca ünlü bir anatomi laboratuvarı haline geldi ve hastaların iyiliği için doğru, nazik ve güvenli cerrahi yapmak için gerekli bilgileri üretti.

     Tıbbi illüstratörler, bilgisayar teknolojilerini ve entegre sanat ve bilimi mikronörocerrahi anatomi alanında uyarladılar ve Dr.Albert L Rhoton’u mirası, bilgilerini ve deneyimlerini aktardığı cerrahlar ile hala Asya’da,Avrupa’da ve Amerika’da varlığını sürdürüp bilimin ışığında mükemmeliyete doğru evrilmektedir.

ankaratıp1.png
ankaratıp2.png

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı Laboratuvarları

     Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Türkiye’nin en köklü tıp fakültelerinden olmakla birlikte anatomi eğitimini en ciddiye alan ve öğrencileri anatomi alanında teorikte ve pratikte iyi bir seviyeye ulaştırmak için birçok imkanlar açısından yeterliliğe sahiptir.


     Prof. Dr. Kaplan Arıncı Diseksiyon Salonu

     Merkezin ana çalışma laboratuvarı, Pof. Dr.Kaplan Arıncı Diseksiyon Salonu’dur. Bu laboratuvar 150 m2 genişliğindedir ve inşaat altyapısı, kurulan merkeze uygun şekilde restore edilmiştir. Tıbbi yaklaşımlara uygun cihaz altyapısı ve olarak aydınlatma sistemleri, cerrahi masalar, pendant sistemleri ve endoskopi sistemleri laboratuvarlarda bulunmaktadır.

  • 5 istasyon

  • 3 tam donanımlı Endoskopi Sistemi

  • 1 Floroskopi’ye tam uyumlu radyolusen masa, 2 ameliyat masası, 2 kadavra masası

  • Cerrahi aydınlatma sistemleri

  • Görüntü Kayıt Sistemleri (Kamera, ışık vb.)

  • Diğer salonlar ile bağlantılar
     

     Prof. Dr. Alaittin Elhan Mikrodiseksiyon Salonu

     Daha küçük gruplarla çalışma imkânı sağlayan Prof. Dr. Alaittin Elhan Mikrodiseksiyon Salonu 45 m2 genişliğindedir ve altyapısı yenilenmiştir. Bu laboratuvarın yanında 14 m2’lik küçük bir oda bulunmaktadır. Bu odadan kısmi cam bölme ile ayrılan laboratuvarda içeride yapılan uygulamaların direkt olarak gözlemlenebileceği bir yapı mevcuttur.


     Prof. Dr. İbrahim Veli Odar Pratik Salonu

     Tıp Fakültesi lisans eğitiminde anatomi pratiğinin yapıldığı salondur.345 m2’lik geniş bir alana sahip olan pratik salonunda 28 sabit uygulama masa mevcuttur. Lisans eğitimi ile koordineli olarak büyük grup çalışmalarında ve ayrıca, pratik uygulamalarda lisans üstü eğitimde de kullanım için başvurulabilmektedir.

bottom of page